Sportspsykolog Lars G. Lauridsen i aktion

SPORTSPSYKOLOGISK PRAKTIKER I DANMARK OG SPORTSPSYKOLOG I ENGLAND

Jeg, Lars G. Lauridsen, er sportspsykologisk praktiker og uddannet sportspsykolog i England.

Jeg hjælper unge som voksne - gymnasieelever som eliteudøvere med at forbedre deres mental sundhed, performance og chance for at opnå det, de gerne vil. 

Søger du hjælp, så kan jeg vurdere i en gratis indledende online-samtale, om jeg kan hjælpe dig.

Igennem årene har atleter, elever, undervisere og kollegaer i referencer kastet lyse over, hvem jeg er, og hvad jeg kan som sportspsykologisk praktiker.

Mathias Petersen vinder Klargenfult Ironman 2023

REFERENCER

  • ’Lars G. Lauridsen is really professional in applied sports psychology in practice… I can highly recommend Lars as a skilled sport psychology practitioner, he is indeed an asset to athletes’. Matthew J. Slater (Professor of Sport & Exercise Psychology at Staffordshire University)

  • ’Lars havde viden, kunne talentudvikle og coache et ungt menneske i en presset tid med gymnasium, træning, familie og venner; der var i den grad fokus på langsigtet udvikling og mental velvære´. Mathias Petersen er vinder af Klargenfult Ironman 2023. Se billede

  • ’Der er ingen tvivl om Lars´ store engagement og ønske om, at atleten lykkes’. Mette Nielsen var verdensmester i Biathlon

  • ’Lars has great empathy for athletes at any level, which makes him an exceptional coach or therapist for everyone who wants to reach a goal, it does not matter if it is to lose 5kg or win an Olympic medal in 10 years’. Christian G. Olesen var dansk og nordisk mester i triatlon for junior

Jeg tænker, referencerne fortæller, at jeg gør, hvad jeg kan for at være professionel som sportspsykologisk praktiker, være der for klienten, leve sig ind i klienten og se klienten som et helt menneske i sin hverdag. Det er også sandt, jeg slider og går en omvej, hvis det kan hjælpe klienten i at nå sine mål.

Sportspsyhology; a road to peak performance and mental health

SPORTSPSYKOLOGI

Apropos omveje, min begejstring for sportspsykologi (det vil sige undersøgelse af de psykologiske processer, der er en del af os, når vi er aktive) blev allerede vækket i ungdomsårene med fodbold, golf og senere som professionel cykelrytter og triatlet. Jeg husker tydeligt nervøsitet og pres, når jeg i golf pottede for Birdie eller mesterskabet; og tvivlen på, om benene kunne klare en finale i Tour de White Rock i British Colombia.

Som coach i  25 år har jeg forsøgt at hjælpe unge med, hvad der ville være en forsvarlig og langsigtet udvikling i jagten på deres drømme. De oplevelser og bevidstheden om, hvor afgørende sunde tanker (de psykologiske processer) er for vores præstationer og velvære gjorde, at jeg påbegyndte sportspsykologiske studier i England.

Master of Sport and Exercise Psychology

SPORTSPSYKOLOGI OG SPORTSPSYKOLOG ER EN SÆRSKILT UDDANNELSESVEJ

Sportspsykologi og sportspsykolog er en særskilt uddannelsesvej i England, og for nogle år siden gennemførte jeg en Master of Science in Sport and Exercise Psychology og en Master of Philosophy in Sport and Exercise Psychology på Staffordshire University og videre supervision og uddannelser i Rational Emotive Behaviour Therapy på Albert Ellis Institute som er en del af The State University of New York. I årene i England rettede jeg fokus mod mental sundhed, præstationer under pres (performance under pressure), forebyggelse og behandling af psykiske lidelser i sport; dét er sportspsykologens felt, og det er det, der er min ekspertise.

En sportspsykolog kan hjælpe dig med at klare pres og stress

EN SPORTSPSYKOLOGISK PRAKTIKER / SPORTSPSYKOLOG KAN HJÆLPE DIG MED AT KLARE PRES OG STRESS

Uanset om vi er ung, gymnasieelev, sportsudøver eller voksen, så oplever vi pres og stress; det kan være opgaver eller konkurrencer, der opleves for store i forhold til det, vi kan, og det kan resultere i nederlag. Oplever vi igen og igen nederlag, så kan det endda forårsage præstationsangst eller depression.

Heldigvis, så kan vi lære at klare pres og stress med redskaber som visualisering, self-talk, accept af tankemylder, og er vi hårdt ramt, kan en sportspsykolog igennem psykoterapi omstrukturere vores tanker, så vi kan hjælpe os selv og nå de mål, vi brænder for at nå. Det korte af det lange, er du presset, stresset og har du negative tanker og endda symptomer på lidelser (Fx. Angst og depression), så kan en sportspsykologisk praktiker med al sandsynlighed hjælpe dig. Omvendt, en sportspsykolog kan også hjælpe, når du er i kontrol og vil lære at klare modgang (performance under pressure), inden den kommer. I elitesport kan det sandsynligvis ikke lade sig gøre at vinde en international medalje uden daglig mentaltræning og sparring med en sportspsykologisk praktiker.

Søg hjælp i tide

SØG HJÆLP I TIDE

Vi skal passe på os selv og vores mentale sundhed, uanset hvem vi er; men vi spænder ben for os selv, fordi vi er så udholdende, hårde, stædige og maskuline, at vi ikke søger hjælp i tide hos en sportspsykolog, når vi oplever stress, problemer eller har symptomer på lidelser, og det kan knække vores mentale sundhed. Som sportspsykologisk praktiker hjælper jeg klienter, klubber og gymnasier med forebyggelse; jeg viderebringer dugfrisk forskning og fortæller om, hvorfor atleter/elever ikke søger hjælp i tide, og hvad de bør gøre, når de har symptomer på fx pres og angst. Det forebyggelsesarbejde kan sandsynligvis ændre deres hjælpsøgende adfærd, så de kan tage hånd om deres velvære og nå deres mål.

Indsigt i atletens verden og udfordringer

INDSIGT I ATLETENS VERDEN OG UDFORDRINGER

Jeg var coach i cykling, svømning og triatlon for børn, talenter og eliteudøvere i 25 år og var derfor også ’med i’ deres udvikling, op- og nedture, sorger og glæder. Al sammen praksisviden, som jeg ser, er en styrke nu som sportspsykologisk praktiker og særlig i kombination med min egen karriere og mine uddannelser. 

Min praksisviden, egen karriere, uddannelsesrejse og undervisningserfaring ’hjælper’ mig med at se, hvor udøveren er i sin udvikling, og hvad udøveren går igennem. Den indsigt, hører jeg, styrker udøverens tryghed og tro på, at jeg kan hjælpe.

I praksis inddrager jeg forskellige filosofier, videnskaber og redskaber for at imødegå, at vi har hver vores hjerne - biologiske enhed, og derfor ser vi ikke den samme verden, og vi lærer ikke ens.

  • ’Konkurrencesvømmeren Silje søgte hjælp, fordi hun oplevede krise og var bange for, om hun kunne leve op til sin egen drøm og klubbens forventninger. Som sportspsykologisk praktiker hjalp jeg Silje med at omstrukturere de uhjælpsomme tanker, som lå bag ved præstationsangsten og presset, og ’vi’ planlagde en lavere træningsmængde i gymnasietiden og givende aktiviteter udenfor sporten, som over tid kunne ændre hendes selvopfattelse’.

SØGER DU HJÆLP?

Søger du hjælp, så kan jeg vurdere i en gratis indledende online-samtale, om jeg kan hjælpe dig.