Jeg, Lars G. Lauridsen er sportspsykolog og mental coach
Mental coach | Sportspsykologisk praktiker | Lars G. Lauridsen | 2616 3020 | lgl@sport-guide.dk

Mental coach

INTRODUKTION

Bloggen, mental coach, giver dig indsigt i, hvad en mental coach er og kan, og hvem der kan have glæde af en mental coach og hvorfor. For selvom denne blog fokuserer på sportsudøvere, så oplever vi alle sammen en gang imellem pres, stress og nervøsitet, som en mental coach kan hjælpe os med at klare. Julie og Thomas er to sportsudøvere (navnene er fiktive), der i denne blog synliggør coachens rolle for mental sundhed og high performance.

Søger du en mental coach, så kan jeg vurdere i en gratis indledende online-samtale, om jeg kan hjælpe dig.

En mental coach kan hjælpe golfspillere med deres nervøsitet
Det korte spil i golf | Kilde > Golf Digest
En mental coach kan lære skadede fodboldspillere at fokusere
Knæskade i fodbold | Kilde > Massimo Pinca

JULIE OG THOMAS

Julie er junior golfspiller og bliver vild nervøs i turneringer. Jo tættere hun kommer på greenen, jo mere nervøs bliver hun, og det plager hendes korte spil og i sidste ende hendes resultater. Thomas er fodboldspiller i superligaen og ude med en knæskade. Det er anden knæskade i karrieren, og nu er han nervøs for, om han nogen sinde kommer på banen igen.

Jule og Thomas er to eksempler, hvor en mental coach kan hjælpe og lære dem at klare pres, stress og nervøsitet. Havde de være mere bange end nervøs, så var det sandsynligvis mere en opgave for en psykolog / sportspsykolog.

En mental coach hjælper dig med mental sundhed og performance
En mental coach hjælper dig med dine brikker | Kilde > www.anandacsa.com

HVAD ER OG KAN EN MENTAL COACH

En mental coach hører under disciplinen sportspsykologi (eller mere korrekt på engelsk ’Sport and Exercise Psychology’) og arbejder med den videnskabelige undersøgelse af vores adfærd i som uden for sport. I sportspsykologien skelner vi mellem to specialer, hvor den ene er mental coachen (eller sportspsykologisk konsulent) og den anden er sportspsykologen (Weinberg & Gould, 2019).

SPECIALE I SPORTSPSYKOLOGI

Begge har lange uddannelser med speciale i sportspsykologi. Mental coachen har uddannelse i fysiologi, pædagogik, læring, psykologi og har viden om, hvordan sport - livet præger os, og hvad vi kan gøre for opnå velvære og performance. Coachen diagnosticerer og behandler ikke psykiske lidelser (Angst, depression osv.) som sportspsykologen, der har intensiv uddannelse og supervision i psykologi, diagnosticering og behandling (Weinberg & Gould, 2019).

INDIVIDUEL OG KOLLEKTIV HJÆLP

Mental coachen underviser os individuelt eller kollektivt i personlig udvikling, det hele menneske, i sportspsykologiske områder og mentale redskaber (se nedenfor), som kan forbedre vores ’performance under pressure’ og mentale sundhed. Og igen det kan være i som uden for sportens verden. Oplever mental coachen undervejs en udøver, som har symptomer på en psykisk lidelse (Angst, depression osv.), så videresendes udøveren til en psykolog eller sportspsykolog (Weinberg & Gould, 2019).

JULIE OG THOMAS' HJÆLP

Der er en stor sandsynlighed for, at en dygtig mental coach kan lære Julie og Thomas at klare stress, nervøsitet og manglende performance, og det kan ske ved hjælp af Acceptance and Commitment Therapy (eller ACT) (Mahoney & Hanrahan, 2011; Watson, Gustafsson & Lundqvist, 2023), hvor de lærer at ’committe’ sig værdier (fx grundig og udholdende), acceptere negative tanker under pres, leve med dem og fokusere på det korte spil i golf og genoptræning. Sideløbende kan mindfulness i felten med åbne øjne underbygge deres fokus og koncentration, så de performer (Henriksen, Haberl, Baltzell, Hansen, Birrer, & Larsen, 2019).

SPORTSPSYKOLOGISKE OMRÅDER OG MENTALE REDSKABER

  • Personlighed, kognition, selvværd, selvtillid og motivation
  • Fokus, koncentration og resiliens
  • Planlægning, selftalk og imagery
  • Kontrol eller reducering af angst og stress
  • Præstationer under pres
  • Acceptance and Commitment Therapy og mindfulness
  • Dropouts og udbrændthed
  • Forebyggelse af psykiske lidelser
  • Samarbejde og Teamudvikling
  • Lederudvikling osv. (Haslam, Boen & Fransen, 2020; Van Raalte, & Brewer, 2014; Weinberg & Gould, 2019).
Mental coachen kan hjælpe dig, når hovedet ikke vil
Det grønne træ | Kilde > Naturstyrrelsen

VI KAN SANDSYNLIGVIS IKKE ALENE NÅ DET, VI GERNE VIL

Heldigvis oplever vi ikke i samme grad som tidligere, at det er et tabu at søge hjælp hos en psykolog eller mental coach, men der er stadig nogle barrierer for, at vi ikke søger hjælp. Ser vi os selv, og ser andre os som stærke og udholdende, så kan det afholde os fra at søge hjælp, når vi faktisk har symptomer på eller har stress eller angst. Og det kan resultere i en forringelse af vores mentale sundhed og performance (Bird, Chow, Meir & Freeman, 2018; Gulliver, Griffiths, Mackinnon, Batterham & Stanimirovic, 2015; Rice, Purcell, De Silva, Mawren, McGorry & Parker, 2016).

RÅD

  • Er du en af dem, der ikke søger hjælp, fordi du tænker, du er stærk og kan klare dig selv?
  • Hvis ja, så tænk over, hvor meget psyken forstyrrer dig, og det du gerne vil opnå
  • Oplever du, at psyken forstyrrer dig, og det du gerne vil opnå, så viser du mental styrke ved at søge hjælp, fordi du anerkender dine begrænsninger og accepterer dig selv som et menneske, der ikke ved det hele, og kan det hele selv. Det er det, der er mental styrke.

DET GRØNNE TRÆ KAN HELLER IKKE SELV

En analog til nature kan være det grønne træ, det kan heller ikke selv, det har også brug for hjælp i form af lys, vand, kuldioxid og næringsstoffer for at vokse sig stor og stærk. Eleven i gymnasiet som cykelrytteren i Tour De France er og bliver dygtige, fordi de har resursepersoner omkring sig, som hjælper dem, og en af dem er mental coachen.

Mental coach Lars G. Lauridsen

LARS G. LAURIDSEN

Jeg, Lars G. Lauridsen, er ’rig’ på en lang og spændende uddannelsesrejse, der tog sin begyndelse i 1997. Jeg er sportspsykologisk praktiker og uddannet sportspsykolog i England. Den også vilde uddannelsesrejse åbner for, at jeg både kan coache, diagnosticere og behandle psykiske lidelser (Angst, depression osv.), og det er det, der er min styrke. Min praksisviden, undervisningserfaring, egen karriere og mine uddannelser baner vejen for, at jeg indenfor sekunder kan spotte, hvor du er i din udvikling, og hvilken hjælp du har brug for for at kunne performe i morgen.

SØGER DU HJÆLP

Søger du en mental coach, så kan jeg vurdere i en gratis indledende online-samtale, om jeg kan hjælpe dig.

REFERENCER

Vil du vide mere om Mental coachens og sportspsykologens roller og deres arbejdsområder, så dyk endelig ned i litteraturen.

Bird, M. D., Chow, G. M., Meir, G., & Freeman, J. (2018). Student-athlete and student non-athletes’ stigma and attitudes toward seeking online and face-to-face counseling. Journal of Clinical Sport Psychology, 12(3), 347-364.

Gulliver, A., Griffiths, K. M., Mackinnon, A., Batterham, P. J., & Stanimirovic, R. (2015). The mental health of Australian elite athletes. Journal of science and medicine in sport, 18(3), 255-261.

Haslam, S. A., Boen, F., & Fransen, K. (2020). The new psychology of sport and exercise: The social identity approach.

Henriksen, K., Haberl, P., Baltzell, A., Hansen, J., Birrer, D., & Larsen, C. H. (2019). Mindfulness and acceptance approaches: Do they have a place in elite sport?. In Mindfulness and Acceptance in Sport (pp. 1-16). Routledge.

Mahoney, J., & Hanrahan, S. J. (2011). A brief educational intervention using acceptance and commitment therapy: Four injured athletes’ experiences. Journal of Clinical Sport Psychology, 5(3), 252-273.

Rice, S. M., Purcell, R., De Silva, S., Mawren, D., McGorry, P. D., & Parker, A. G. (2016). The mental health of elite athletes: A narrative systematic review. Sports medicine, 46, 1333-1353.

Van Raalte, J. L., & Brewer, B. W. (2014). Exploring sport and exercise psychology (pp. xv-547). American Psychological Association.

Watson, D. R., Gustafsson, H., & Lundqvist, C. (2023). Working with perfectionistic athletes in sport: An acceptance and commitment therapy perspective. In The psychology of perfectionism in sport, dance, and exercise (pp. 285-304). Routledge.

Weinberg, R. S., & Gould, D. (2023). Foundations of sport and exercise psychology. Human kinetics.